Wanneer schiet een idee te binnen?
Deze vraag heb ik de afgelopen jaren, tijdens workshops en lezingen, aan honderden mensen gesteld. Hierbij een greep uit de terugkerende antwoorden: “onder de douche, voor het slapen gaan, bij het opstaan, tijdens het lopen, zomaar, op de wc, tijdens het strijken of tuinieren…”
Samengevat komt het op het volgende neer: ideeën schieten te binnen wanneer we er niet bewust mee bezig zijn. Zodra we afstand nemen en ontspannen komt er van alles beweging. Hoe werkt dit?
Het bewustzijn wordt geconfronteerd met het eindproduct van onbewuste processen
Zo’n 98% van onze mentale operatie is onderbewust. Hier hebben we geen invloed op. Een groot gedeelte van onze (creatieve) denkkracht ontstaat als het ware buiten ons eigen weten om. Leonardo da Vinci zei het al:
‘Het is een goed idee om zo nu en dan een probleem los te laten en je te ontspannen. Wanneer je daarna weer opnieuw nadenkt over het probleem, is je oordeel beter, want continu nadenken over een probleem tast de kracht van je oordeel aan.’

In het onderstaande filmpje (van slechts 1 minuut) vertelt John Cleese over dit principe:
Ruimte en afstand zijn nodig om de kracht van ons onbewuste te benutten. Boeiende materie! 
'Als ons bewustzijn een meter vertegenwoordigd, beslaat ons onderbewuste de afstand van Groningen naar Utrecht.' 
Deze uitspraak is van hoogleraar Ap Dijksterhuis, gespecialiseerd in het onderbewustzijn en intuïtief denken. Van zijn boek, Het Slimme Onbewuste, heb ik een samenvatting gemaakt.

Wat denk je hiervan?

Back to Top