Hoe goed ben jij in balans?
Spring jij ‘s ochtends vol energie uit bed en val je ‘s avonds als een blok in slaap? Zo ja, dan kan je uitstekend heen en weer schakelen tussen de twee deelsystemen in je autonome zenuwstelsel: je sympathicus en parasympathicus.
Deze deelsystemen controleren en coördineren alle onbewuste (vitale!) functies van het lichaam zoals hartslag, spijsvertering en ademhaling. Onze sympathicus zorgt voor actie. Onze parasympathicus zorgt voor herstel. Als de ene aangaat, gaat de andere uit, en vica versa. Een beetje als een wip.
Stress-systeem: klaar om te vechten of vluchten
De sympathicus reageert voortreffelijk op stressoren en brengt ons lichaam in gereedheid om te vechten of vluchten. Extra zuurstof en bloed gaan naar onze ledematen en onze spieren gaan op spanning. Heel effectief in een levensbedreigende situatie. Minder effectief als we achter de computer zitten te werken aan een deadline.
De sympaticus reageert soortgelijk op iedere stressor. Het is daarom geen wonder dat we van aanhoudende, kleine stressoren op spanning of zelfs overspannen raken.
In ontspanning leveren we een topprestatie
Voor een goede balans is het belangrijk om regelmatig de actiestand, de sympathicus, uit te zetten, en de ontspanstand, de parasympaticus aan. Als onze parasympathicus actief is maken we nieuwe cellen aan en regenereert ons systeem. Voedingsstoffen worden opgenomen, afvalstoffen worden afgevoerd en onze weerstand optimaliseert. Tegelijkertijd laadt onze energievoorraad op.
In ontspanning leveren we dus een heuze topprestatie!
Back to Top